dimecres, 11 de desembre del 2013

HI HA ALTRES ANIMALS QUE FACIN LA METAMORFOSI?

Com ja sabem, les erugues són larves de papallones i quan elles estan preparades es tanquen en un capoll i realitzen la metamorfosi per acabar el seu creixement.

Un cop vam conèixer aquesta forma de desenvolupament que realitzen les erugues, ens hem fet una pregunta que ens ha semblat interessant: hi ha altres éssers que  facin la metamorfosi?


Després de discutir-ho vam pensar que l'evolució de les granotes també podria ser una metamorfosi, ja que quan surten de l'ou són capgrossos i han de passar per diferents canvis abans d'arribar a ser granotes.


Vam pensar que tot i que no construeixen un capoll, a diferència de les persones o d'altres animals que en néixer ja tenen totes les característiques bàsiques de la seva espècie, les granotes quan neixen són capgrossos i no s'assemblen en re a les granotes, els hi falten les potes i tenen cua.


Després de fer la recerca, vam trobar que efectivament molts amfibis també realitzen la metamorfosi entre ells les granotes.
Les diferències entre la metamorfosi de les granotes i la de les erugues són evidents.La de les granotes consisteix en preparar a l'organisme aquàtic, ja que ponen els ous a l'aigua i les cries neixen dins d'aquesta, per a una existència en el medi terrestre. És a dir, la larva de la granota presenta brànquies per a respirar sota l'aigua i cua i viu com si fos un peix i és herbívora.  En el primer canvi se'ls formen els pulmons i ja poden respirar fora de l'aigua, després els hi creien les potes del darrere, seguidament les del davant i finalment perden la cua. Al cap d'uns mesos ja poden sortir de l'aigua i fer vida de granota. Quan els capgrossos s'han transformat en granotes ja no són herbívores sinó que mengen petits insectes, cucs, aranyes o centpeus.


Per tant, la metamorfosi de les granotes,a  diferència de la de les erugues és externa, és a dir que fan la transformació fora d'un capoll.





Cicle vital de les granotes


També ens va sorprendre que la fecundació de les granotes és externa, és a dir que es realitza fora del cos de la femella.

La femella deixar anar els òvuls dins l'aigua i el mascle espargeix els seus espermatozous sobre d'aquests.
Ens va sorprendre perquè no ens esperàvem que les granotes tinguessin aquest tipus de reproducció, ja que pensàvem que la femella deixava anar els ous en l'aigua un cop ja estaven fecundats.



1 comentari: