dilluns, 9 de desembre del 2013

LA METAMORFOSI

La metamorfosi és el procés mitjançant el qual un insecte, en el nostre cas l'eruga, passa pels diferents estadis del seu desenvolupament. 

No només hi ha canvis de grandària i un augment del nombre de cèl·lules sinó que hi ha canvis de diferenciació cel·lular. Generalment està acompanyada de canvis en hàbitat i comportament també.




L'ou és el lloc on es desenvolupa l'eruga. La vida de l'embrió està protegida per una closca que conté substàncies nutritives. La capa més externa de l'ou és rígida amb un orifici central que és per on respira l'embrió. 
Aproximadament entre dues o tres setmanes l'eruga trenca la closca de l'ou per sortir a l'exterior. La trenca menjant-se-la!



El segon estadi del desenvolupament és l'eruga. S'alimenten molt i creixen molt ràpidament. 



La crisàlide depèn del tipus d'eruga que sigui. Algunes pengen de les branques, d'altres mitjançant la seda queden subjectes en algunes superfícies, etc. Al cap d'un temps, el cos de l'eruga s'encongeix, i forma la crisàlide, que és tova al principi però després més rígida. Aquesta, normalment són de color marró o verda, tot i que solen tenir més colors estriats.

La crisàlide és incapaç de desplaçar-se i es troba en un estat de repòs on només poden moure els segments abdominals si les toquem, com a reacció defensiva.  Després d'un temps on l'eruga ja ha fet tota la transformació arriben a l'última etapa, la papallona.

Abans de néixer la papallona, la cutícula s'aprima i es pot observar les ales de la papallona dins la crisàlide, ja queda poc perquè surti. La papallona neix trencant la crisàlide per la zona del cap i surt amb esforç havent d'esperar unes hores fins que agafi la rigidesa que necessita per començar el vol.




VIDEO DELS PASSOS DE LA METAMORFOSI


1. Quan surt de l'ou




2. Es converteix en crisàlida





3. Es transforma en papallona




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada