diumenge, 27 d’octubre del 2013

COM RESPIREN REALMENT ?

Després d'informar-nos sobre la seva respiració, vam saber que, aquesta funció no la fan per la boca sinó que la fan a través d'uns petits orificis que tenen al llarg del tòrax i de l'abdomen. L'aire entra dins d'uns petits tubets pel costat del tòrax i l'abdomen. Aquests tubets formen una xarxa traqueal dins del cos.

La imatge mostra la respiració traqueal des d'un insecte (Salta Martí) però és totalment comparable a la de l'eruga.


És a dir, tots i cadascun de nosaltres estàvem equivocats en quant a la respiració d'aquests éssers: no tenen una respiració pulmonar ni a través de porus, sinó que tenen una respiració traqueal.

COM ENS PENSEM QUE RESPIREN?

A l'observar que cap dels membres del grup coincidia alhora d'explicar la respiració de les erugues, hem optat per explicar-nos cadascú la seva hipòtesi sobre com respiren aquests éssers:

Adriana

Després de dibuixar l'eruga i observar-la, he pensat que podrien respirar a través de porus. És a dir, l'oxigen entraria per uns petits orificis que tindrien al llarg del seu cos i aniria directament als òrgans de l'interior de l'animal.

Nosaltres, els éssers humans, respirem a través de l'aparell respiratori. L'oxigen ens entra pel nas i per la boca i en els pulmons intercanviem l'oxigen per diòxid de carboni. El diòxid de carboni es queda en els pulmons i és expulsat durant l'expiració i l'oxigen és transportat per la sang per tot el cos.

Tampoc crec que les erugues tinguin pulmons, primer de tot pel seu tamany (no m'imagino un ésser tant minúscul amb pulmons). 

A més una eruga és una larva d'un insecte, i els insectes no respiren a través de pulmons, els insectes tenen una respiració traqueal. Tot i que els insectes respiren a través de tràquees, vaig pensar que les erugues respirarien a través de la pell i un cop es transformessin canviaria la seva forma de respirar.

Així doncs, en observar la seva pell vaig pensar de seguida en una respiració cutània, és a dir a través de la pell. M'imaginava que l'oxigen entraria per porus de la seva pell i aquesta entraria directament als vasos sanguinis transportant l'oxigen a totes les parts del cos.

Em vaig imaginar que les erugues podrien respirar així degut a la seva petita grandària. Ja que al ser tan petites no els hi cap un aparell respiratori per enviar l'oxigen a totes les parts del cos. A més, sabia que els cucs de terra tenien aquesta respiració, i ho vaig relacionar.

Finalment però, em vaig informar i vaig saber que per fer aquesta respiració és necessari que l'animal sigui aquàtic o tingui un alt nivell d'humitat al cos, ja que en aquesta l'oxígen s'agafa de l'aigua i no de l'aire, per això es pot fer l'intercanvi de gasos en la dermis: l'oxigen entra dins el cos i el diòxid de carboni es queda fora.

Aquest tipus de respiració es fa en les granotes o en es cucs de terra. 


respiració cutània


IRENE
Abans d'informar-me de com era la respiració de les erugues, i tal com la vaig dibuixar, pensava que les erugues respiraven mitjançant uns petits pulmons. Per què no? Per què si tenen tubets per on traspassa la sang no podien tenir uns altres per respirar? Com entrarà sinó l'oxigen? Són preguntes que em feia per arribar a la resposta de la pregunta "com respiren les erugues?".

Sincerament no havia caigut en què potser tenien una respiració cutània i l'oxigen entrava mitjançant la pell.

Després d'haver-ne llegit per saber com respiraven i sortir de dubtes, ja que no tots tres teníem clar per on respiraven, em vaig sorprendre en veure que respiraven mitjançant la pell. Tot i que, després de pensar, ho vaig trobar lògic.

Em vaig imaginar que les erugues potser respiraven mitjançant pulmons perquè és amb el que respirem nosaltres. Vaig pensar que era impossible que respiressin per branquees, per exemple. Llavors el primer que hem va venir al cap després de rumiar era la respiració mitjançant els pulmons.

Un cop em vaig informar, vaig observar l'eruga i és veritat que té uns porets pronunciats, deu ser per allà per on respiren, intercanvien l'oxigen, etc.

A la següent imatge es pot veure exactament els puntets que serien els porus que utilitzen les erugues per a què l'oxigen entri.







DANI

Alhora de pensar com poden respirar les erugues, el primer que vaig pensar és que les erugues respiren per la boca, com la resta d'insectes que podem trobar. 

Després d'informar-me i veure que les eruques són els únics insectes que no respiren per la boca, vaig pensar quines altres possibilitats de respiració podien tenir les erugues com:

- respiració pulmonar.

- respiració cutània.

Després de descartar la respiració per la boca, vaig pensar que les erugues podien fer una respiració pulmonar que facilites la respiració d'aquests insectes. Una vegada descartada aquesta opció pulmonar per no ser viable en aquest tipus d'insectes per les seves dimensions,  vaig agafar la segona opció: la respiració cutània, ja que aquesta sí que podria realizar-se a travès de la pell. 

Després de veure les característiques necessàries per poder tenir aquesta respiració , vaig descartar-la, ja que les erugues no són ni un animal aquàic ni tenen un gran quantitat d'humitat.

Després de pensar totes aquestes opcions de respiració per les erugues vaig buscar quin era la seva respiració, veient que respiren a travès de sèries de petits orificis presents al llarg del tòrax i abdomen. A l'interior del cos es forma una xarxa de tubs respiratoris que subminsitran l'oxigen a les cèl·lules.















dijous, 24 d’octubre del 2013

TRASLLADEM LES ERUGUES

Ara que ens em informat i sabem una mica més sobre les erugues, decidim traslladar-les a un recinte més ampli i semblant al seu hàbitat (explicat a l'entrada següent) ens vam adonar que una de les erugues s'ha menjat tot el clavell ha crescut molt més que les altres. Veiem que inclòs ha doblat el seu tamany!


També observem unes petites boles transparents però acolorides amb tons grocs o vermells per tot el terra del bol de vidre, creiem que són els excrements.


Després de veure els excrements i on les vam trobar, ens preguntem de què s'alimenten, és a dir, si només s'alimenten de flors de clavell (ens les vam trobar dins el bulb del clavell) o si es poden alimentar d'altres flors i/o fulles.



Per comprovar-ho els anirem posant fulles de clavells barrejades amb altres fulles i flors, segons les que es mengin i les que deixin sabrem el tipus de planta que mengen.


dilluns, 21 d’octubre del 2013

CARACTERÍSTIQUES DE LES ERUGUES



Una eruga és una larva d'un insecte. És a dir, ho podríem compara a un "bebé" insecte. L'eruga que observem nosaltres és concretament l'anomenada Totrix o eruga del clavell. 


Vam estar comparant fotografíes d'erugues i buscant informació d'aquesta per comparar les nostres primeres hipòtesis i, una de la informació que ens va sorpendre més va ser que no tenen dos ulls, sinó sis minúsculs.
Per tant, altre cop pensàvem erròniament: en quan a els ulls de les erugues, no en tenen dos sinó sis!







La reproducció és sexual amb fecundació interna i de l’ou en surt una larva que experimenta una metamorfosi, amb un canvi de forma fins arribar a ser adult.

En aquest cas tampoc ens havíem equivocat, ja que tots els membres del grup afirmavem que les erugues duien a terme una reproducció sexual on s'hi necessitava un masce i una femella.








COM SÓN LES ERUGUES, DE QUÈ ESTAN FORMADES?

L'eruga està formada per un cos llarg, tou i amb moltes potes. Aproximadament arriben fins a 4 cm de llargada. Segons el tipus d'eruga tenen colors diferents, a més, canvien de colors unes 4 o 5 cinc vegades. Les erugues que hem investigat han sigut totes de color verd, tot i que al principi eren marrons.


Les erugues tenen el cos dividit en només tres parts :

  • Cap, on es situen els ulls i les mandíbules.
  • Tòrax amb 3 parells de potes. Aquestes són usualment anomenàdes les potes "autèntiques" ja que són les utilitzades per l'alimentació.
Abdomen segmentat en 11 segments. Algun d’ells conté l’organ reproductor. A més és on es situen les altres quatre potes "falses", s'anomenen així perquè només són utilitzades per ajudar a desplaçar-se i fixar-se a la superfície.













L'INTERIOR DE L'ERUGA


Com podem veure a la imatge, té una morfologia interior molt senzilla. Està formada per cinc elements principalment. Tant el sistema circulatori com el sistema nerviós i digestiu estan situats des de la boca fins al final del cos. L'únic que es diferencia de les erugues són els òrgans sexuals, en el cas del mascle té l'òrgan situat aproximadament al mig del cos. Per últim és important parlar-ne de l'embolcall quitinòs que serveix per cobrir-se i a més formar la crisàlide a l'hora de fer la metamorfosis.

divendres, 18 d’octubre del 2013

COM ENS IMAGINEM QUE SÓN LES ERUGUES?

Abans de començar a observar les erugues, pensem que seria interessant fer una reflexió de com ens imaginem que son, tant per dins com per fora, per saber els nostres coneixements previs i poder comparar-los amb els coneixements finals:

COM ENS IMAGINEM QUE SÓN PER FORA?


Adriana

Jo m'imagino el cos de l'eruga com un "fideu" curt i tou amb alguna espècie de pèls per la superfície de la pell. El color de la pell varia segons el tipus d'eruga i la grandària penso que també.

Crec que el seu cos està format per un cap amb dos ulls petits al costat i una boca, seguit d'un cos allargat irregular (no me'l imagino llis com el cos d'una serp sinó amb petites perturvacions) i al final del cos una última part on aquest és torna més prim i on està situat l'orifici per on surten els excrements.

Al llarg del seu cos es troben unes potes que la permeten desplaçar-se, les potes del radere el cap però són més grans i l'ajuden a alimentar-se.









Irene


Imagino que les erugues són allargades, toves i amb molts pèls. El color de la pell és ataronjat obscur, és a dir, amb un toc negre. Els pèls que té crec que les identifica moltíssim. De fet, tinc un concepte negatiu sobre les erugues, sempre he escoltat dir que no les toqués perquè són verinosa, suposo que si ho són és pels pèls que té.
També crec que té moltes potes, un nas i boca per on respiren i dos ulls, com nosaltres. És difícil dibuixar-la però intentaré fer-ho el millor possible.






Daniel

Crec que una eruga és de color vermellosa i verda a la vegada. El tamany aproximat m’ imagino que és d’ entre 7-10 centímetres. Penso que és tova, esponjosa i rodona. Té diverses potetes per poder-se desplaçar per allà on vulgui, amb lentitud per això.
Diria que té dos ulls, com nosaltres, una boca i un nas que és per on respira.







COM ENS LA IMAGINEM PER DINS?



Adriana

Per saber com son i com funcionen per dins, parteixo de les funcions vitals que crec que fan: respirar, reproduir-se, menjar i moure's.

En el dibuix podem veure com apareixen l'aparell reproductor, el nerviós, el digestiu i el circulatori.
No apareix l'aparell respiratori perquè crec que respiren a través de petits poros de la pell, el que se'n diu una respiració porosa. Tampoc veiem l'aparell locomotor, ja que crec que les erugues no tenen músculs i molt menys ossos.




Irene

Pel que fa a l'interior de l’eruga, si he trobat difícil dibuixar-la per fora imagineu-vos per dins. Crec que està formada principalment per tres elements. Un sistema respiratori, com uns petits pulmons. Un sistema més aviat digestiu, que exactament no sé si li podríem dir sistema perquè imagino que només tindrà com un tubet amb un “estómac” on fa la digestió. I per últim un sistema circulatori que va d’un extrem a un altre.






Daniel

L'interior de l'eruga crec que és molt simple, amb un petit tub per on passa l'oxigen (que li podríem dir sistema respiratori), un altre filament que es on duu a terme la digestió el qual va des de la boca fins l'esfínter i un tercer tub que transporta la sang.






TROBEM UNS INQUILINS MOLT INTERESSANTS EN ELS CLAVELLS

El dia 16 de Octubre durant una classe d'experimentals on treballaven amb clavells, ens vam adonar que dins dels bulbs dels clavells hi vivien uns petits cuquets. 

Com que des de la universitat ens van demanar de fer un projecte sobre el seguiment d'un ésser viu, ens va semblar interessant aprofitar aquestes eruguetes.

Primer de tot, ens vam fixar en el medi en que vivien, aquestes concretament provenien d'uns clavells de floristeria i com que encara no sabíem gaire cosa d'aquests éssers, els vam posar en varis pots de vindre amb les seves respectives flors.

Una vegada els vam tenir col·locats en els pots, ens vam proposar buscar més informació sobre les erugues i intentar reproduir el seu medi natural a l'aula d'experimentals.

dijous, 17 d’octubre del 2013

INTRODUCCIÓ - CUIDEM ERUGUETES!!

Nosaltres som el grup 5B format per l'Adriana Llobera, la Irene Moya i el Daniel Pelàez. Estem estudiant 3r d'Educació Primària i aquest blog parteix de l'assignatura de didàctica de les ciències experimentals.


Tenim moltes ganes de començar amb aquesta observació sobre la vida d'una eruga, la seva tranformació a papallona, què és el que mengen, amb quina mesura creixen, de què estan formades, com són físicament, etc.
Esperem fer-nos moltes preguntes i sobretot trobar-ne una resposta. 
Seguir la vida d'un animal és molt interessant, aj que permet observar en primera persona els seus canvis i els seus comportament, tot i que també comporta una responsabilitat per part nostra, ja què és un ésser viu i hauriem de permetre que pugui satisfer les seves necessitats. 


Esperem que us agradi tot el que anirem penjant!!

GRUP 5B