diumenge, 10 de novembre del 2013

CONCLUSIONS DEL QUE HA PASSAT AMB L'ÚLTIMA ERUGA

Hem extret moltes conclusions a partir del que vam veure ahir. 

En primer lloc, ja sabem que allò negre no era podrit dels clavells i dels excrements sinó que era una filera que produïa l'eruga per a fer el seu capoll.

En segon lloc, vam pensar en les altres erugues que ens havien "desaparegut" no ho havien fet realment sinó que també estaven en procés de transformació. Quan netejàvem el terrari ho fèiem perquè vèiem molts excrements i a més aquesta espècie de cotó negre que no ens semblava en absolut una crisàlide. Llavors ho llençàvem per tal de netejar-lo. 


En tercer lloc, teníem la idea que les erugues formaven una espècie de capoll per fer-se crisàlide, i ens imaginàvem aquest capoll d'un tamany no més gran que un dit i ben arrodonit (tal com es pot veure a la imatge). Per això, el primer que vam pensar en veure la filera negra produïda per l'eruga, és que era podrit dels clavells. 

El fet que ens imaginéssim el capoll d'aquesta manera era perquè cadascun de nosaltres havia viscut l'experiència de tenir cucs de seda, i els capolls dels cucs de seda són petits i groguencs, com si envoltessin l'eruga.

Les nostres erugues en canvi, feien molt cotó de color negre al voltant de la flor, i es transformaven en crisàlide dins la seva flor, el clavell.

capoll del cuc de seda

capoll de les erugues del clavell


divendres, 8 de novembre del 2013

HA TORNAT A "DESAPARÈIXER" LA ÚNICA QUE ENS QUEDAVA

Ens ha tornat a desaparèixer l'última eruga!
Aquest cop també hem trobat la llauna plena d'un filament negre que feia una mica de fàstig i que ens pensàvem que era el podriment de les flors.
Aquest cop però, hem decidit indagar en aquest filament negre, ja que trobem molt estrany que les erugues ens hi desapareguin.


Hi havia exactament el mateix cotó que ja ens havia aparegut anteriorment. Continuàvem pensant que era podrit dels clavells, excrements, etc. A més, l4'eruga no es veia per enlloc.


Així és com ens vam trobar el terrari:









































A partir d'aquí, vam pensar que havíem de netejar el terrari i veure com està l'eruga. Vam aixecar tots els clavells i l'eruga no hi era. No paràvem de pensar:
  • És impossible que ens desaparegui l'eruga!
  • Haurà mort i haurà perdut l'essència del seu cos, és a dir, s'haurà consumit i no som capaços de veure-la amb tant cotó, excrements, etc.?
  • El cotó no el farà per transformar-se en crisàlide?
  • Potser no és podrit de les plantes sinó que és l'eruga qui fabrica aquesta espècie de cotó...


Vam començar a mirar clavell per clavell, alguna pista hauríem de trobar de l'eruga. Era impossible que desaparegués. De cop i volta vam observar una cosa que ens va semblar una ... CRISÀLIDE!! No ens ho creiem, potser ja no pot acabar de fer la transformació per haver-la tocat. 
Això és el que vam veure:









Tal com es pot veure a la imatge, l'eruga estava en el procés de canvi a papallona. La vam tornar a ficar ràpidament al terrari sense netejar res més, amb molta sort potser sortiria una papallona. Esperarem...






dimecres, 6 de novembre del 2013

COM S'ALIMENTEN REALMENT LES ERUGUES?

Hem sabut que les nostres erugues són les anomenades monofàgiques, ja que només s'alimenten d'un tipus de planta (les nostres concretament de clavells).

Aquests éssers són mastegadors, és a dir, masteguen el seu aliment amb unes mandíbules situades al cap. Després de la metamorfosi però la papallona es transforma en xucladora (xucla el seu aliment).

Hem llegit, a més, que aquests éssers tenen el ritme de creixement més alt de tots els animals! Una de les seves característiques que els permet menjar tant és un estómac especialitzat que els pot dur a terme una digestió molt ràpida. Aquest mecanisme no es troba en cap vertebrat! 

Aquesta característica única els permet defensar-se dels depredadors, ja que quan un animals se'n menja una, queda tan saciat que no desitja menjar-ne cap més. 


En realitat d'això ja ens havíem adonat, ja que en tres dies va crèixer més d'un centímetre!

dimarts, 5 de novembre del 2013

COM MENGEN LES NOSTRES ERUGUES?

Sobre l'alimentació, ens hem adonat que tan sols menja clavells.
Ho hem comprovat posant-li altres tipus de fulles a part de clavells, com enciam, margarides, etc. però les úniques que mostraven senyals d'haver estat rossegades eren els clavells.

Les plantes que són menjades per aquests éssers mostren símbols d'haver estat rossegades. Com si l'animal que se les mengés tingués dents.

Per comprovar si les erugues tenen dents l'hem observat menjant, i no sembla que en tingui o, si les té son molt petites.

Finalment hem arribat a la conclusió que potser no tenen dents, però tenen l'estructura de la boca molt dura i això els permet tallar la fulla com si tinguessin dents

A més, hem comprovat que mengen molt depressa i, que com a conseqüència, augmenten el seu tamany molt ràpid!


dilluns, 4 de novembre del 2013

DESAPARÈIXEN LES ERUGUES!!

Avui hem arribat a classe emocionats per veure com estan les nostres erugues. En obrir el vidre que fa de tapa en el nostre "terrari" ens hem adonat de què només hi havia una eruga. On estan les altres erugues? Han desaparegut? Com és possible que hagin sortit del recipient...?

Hem netejat tot el terrari perquè estava ple d'excrements i d'una espècie de cotó negre que hem pensat que era podrit dels clavells.

El que hem fet, amb l'ajuda de la mestra, és posar-li un recipient molt més gran i tapar-lo tenint la seguretat que no sortirà per cap lloc.

Com que només ens queda una hem aprofitat per pesar-la i mesurar-la. De moment és la única que podem observar. Intentarem trobar alguna més durant el període de pràctiques per tenir-ne més.

A més hem decidit anomenar l'erguda "sobrervivent", ja que de quatre erugues que teniem, aquesta és la única que en queda.








A continuació posarem un petit vídeo que hem gravat on es veu força bé com és i sobre tot com es desplaça: